Ragyogó bőr és tökéletes smink 40 felett is!

Ragyogó bőr és tökéletes smink 40 felett is!

Ragyogó bőr és tökéletes smink 40 felett is! 1024 683 Kelko Niki fotós

40 éves kor felett sem kell lemondanod a szépségedről és a tökéletes sminkről! Sőt, egyre trendibb ez a korosztály is, egyre több csinos 40, 50, 60 vagy 70 éves embert látok, akik fiatalon tartják magukat és igényesen jelennek meg. Ma már nem elvárás az a régi falusi szokás, hogyha betöltötted a 40 évet, akkor már csak sötét ruhákban, és sötét kendővel a fejeden járhatsz.

Mutasd meg magad, hogy csinos vagy, hogy jól érzed magad, de legfőképpen tanuld meg jól kisminkelni magadat!

Itt van Jennifer Lopez, aki idén júliusban ünnepelte az 50. életévét. Julia Roberts pedig már az 52. évét tölti be. És akkor még nem is említettem meg az úgy nevezett “ageless” az-az kortlaan modelleket. Az egyik nagy kedvencem az ezerarcú és gyönyörű Carmen Dell’Orefice aki bizony a 88. életévét tapossa vagy a sokkal fiatalabb Yazemeenah Rossi a maga ifjú 63 évével. Látod, a kor is csak nézőpont kérése. Mert szépnek és fiatalnak lenni csak a te döntéseden múlik.

A cikksorozatom első felében a bőr fiatalításával, fiatalon tartásával foglalkoztunk (kattints ide, ha azt akarod először olvasni) most pedig konkrétan a sminkelésről beszélünk.

SMINKELÉS

Térjünk is rá akkor a sminkelésre és nézzük meg, hogyan kerülhetjük el, hogy ne öregítsük meg a bőrünket. A fiatalos megjelenés titkához nincsenek igazán nagy csodák. Egy kis figyelem kell és természetesen a megfelelő dekor kozmetikai termékek helyes megválasztása. Kezdjük az elején:

1) MEGFELELŐ ALAPOZÓ

Nem csak a folyékony alapozód állagát kell megfelelően kiválasztanod, hanem a színét és még a fedését is.

Az alapozó állaga:
A túl zsíros, nehéz és erős fedésű színházi vagy filmes alapozókrémeket feltétlenül kerüld el! Helyette válasz egy könnyű, lágy fedésű alapozót, ami nem tömíti el a pórusaidat, nem ül bele a ráncokba és ezáltal nem öregíti meg az arcbőrödet. Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy vastag, nehéz alapozó nem elfedi a ráncokat, hanem még jobban kihangsúlyozza és akár 10 évvel öregebbnek mutat.

Az alapozó színe:
Az alapozó nem megfelelő színének választása is gondot okoz. Ha világosabb színt választasz mint az arcod, akkor igazán sápadt, akár halotti maszkszerűen világos hatást érsz el a bőröd felületén, és ugyanez igaz az arcbőrödnél sötétebb alapozónál is. Sőt, a ráncok látványosabb megjelenésére is számíthatsz ebben az esetben. A leggyakoribb színbeli hiba, amit látni szoktam, az a túl sárga alapozó. A bevásárlóközpontokban, drogériák sötét üzleteiben mesterséges fény előtt nem biztos, hogy saját magad ki tudod választani a legjobb színt. Ebben az esetben szoktak mellényúlni a vásárlók, és “átszínezni” az arcbőröket valami egészen másra.

Az alapozó fedése:
Fontos, hogy ne akarj túl erős fedésűt választani, mert ezek ugyan eltüntethetik még a májfoltokat is, de ezek ismételten ráncosabbá teszik az arcodat. Könnyebb fedésű, akár BB krémeket is kipróbálhatsz. A lényeg, hogy pontosan annyira fedjen, hogy a bőröd egyenletes hatásúnak tűnjön, és ne maszkszerűnek.

Az alapozó felvitele:
Mindig figyelj rá, hogy lágyan és körültekintően dolgozd el a bőrödön. Szivaccsal, ecsettel vagy kézzel is dolgozhatsz, ami neked a legkényelmesebb. Érdemes kipróbálni akár mindegyiket, és eldönteni, mivel tudod a legjobb eredményt elérni. Feltétlenül világos helységben sminkeld magad, ha nem szeretnéd hogy foltos maradjon az arcod.

Sokat dolgozom fotózásokon és sajnos sokat látom az egyenletlen, foltos alapozórétegeket azoknál a hölgyeknél, akik saját készítésű sminkkel érkeznek. Nem figyelnek eléggé az eldolgozásnál.

Az amatőr sminkelőket onnan is könnyű megkülönböztetni, hogy nem ritkán az arcbőrétől elütő alapozót tett fel magának pl. túl sárga vagy túl szürke az árnyalat a saját bőréhez képest. Esetleg egyenletlenül dolgozza el a folyékony alapot, és egy kis rápúderezéssel máris látványosan rossz lett a sminkje. És talán a legkegyetlenebb, amikor a bajuszvonalat túlságosan lepúderezve szőrössé teszik magukat a hölgyek, mintha csak férfihormonok tombolnának a szervezetükben.

TIPP: Ne hagyd ki a nyakad és a dekoltázsodat sem, ha nyitott ruhában leszel. Egyenletesen oszlasd szét rajta és dolgozd el láthatatlanul a szélek mentén is. Érdemes fényvédős terméket választani, ami a későbbiek során további védelmet nyújtja a bőröd számára.

2) A SZEMKÖRNYÉK KIEMELT FIGYELMET ÉRDEMEL

A sminkelés előtt (és úgy általában) ez a rész, ami kiemelt figyelmet érdemel. A szemkörnyék ápolást még 30 éves kor előtt el kell kezdeni, hiszen ezen a területen kezdenek a leghamarabb megjelenni a mimikai ráncok. Az évek előrehaladtával pedig veszítünk a feszességéből és sokunknál ez olyan formában is megnyilvánul, hogy a szemhéjunk láthatatlanná válik (ahogy a fotózásra érkező vendégeim szokták mondani: “lóg a szemhéjam” vagy “nincs szemhéjam”), rejtett szemhéj alakul ki.

Nagyon fontos, hogy ez is csak egy sajátosság. Azáltal, hogy megváltozott a szemed formája, nem lettél csúnyább. Meg kell találnod a megfelelő sminkelési trükköket, a hozzád legjobban illő módszereket és probléma nélkül ragyoghatsz. Érdemes figyelned a youtube-on a sminkelős videókat vagy egy profi sminkestől személyre szóló tanácsokat kérni a szemkörnyéked kifestéséhez.

A legfontosabb, hogy a szemöldöködet sohase hagyd ki! Míg tiniként elment ha néha nem volt szépen kiszedve, de a mi korunkban már tilos elhanyagolni. Tartsd karban, szed ki rendszeresen, és ha szükséges fesd be vagy ha hiányos, akkor tartós szemöldököt varázsolj a helyére, pl. kozmetikai tetoválással. De ezt tényleg profira bízd!

Javaslom, hogy a szemhéjfestékeket kerüld el, különösen a nagyon erős, harsány színeket és a csillogó, fényes felületűeket. A fotózásokon sokszor látom, hogy ragaszkodnak hozzá, hogy még a rejtett szemhéjra is felkerüljön valami szín, de a végeredmény nem szokott meggyőzni. Ha a sminkes nem kellően rutinos, akkor igen sokszor ráncosabb hatású lesz a végeredmény, és abból még a professzionális retusőr sem tud már csodákat alkotni. Helyette viszont ismét nagy hangsúlyt helyez a szempilláidra. A szempilla spirált soha ne hagyd ki, és tökéletes fedésben, szépen eldolgozva tedd fel.

TIPP: Ha a szempillád megritkult, akkor több lehetőség közül is választhatsz. Kiemelt alkalomra feltetethetsz műszempillát, de ami még ennél is jobb, azok a szempilla növesztők. Én az argánolajra esküszöm lefekvés előtt, de sok más késztermék is kapható. Nézz körbe és olvasd el a véleményeket is mielőtt megveszel magadnak egyet. Érdemes a természetes összetevőjű termékeket választani.

Sminkoktatás elötte-utána

Sminkoktatás, smink workshop, smink képzés, előtte-utána

3) SZÁJ

Nehéz ügy, hiszen a szád is sok kollagént veszít az évek múlásával. Sajnos 40-50 felett már csak keveseknek adatik meg az Angelina Jolie ajkak. Mégis vannak trükkök, lehetőségek, amivel meg tudod növelni az ajak méretét és profin kirúzsozott szád lehet. De előtte természetesen itt is mint a szemnél,  kiemelten fontos a hidratálás, a rendszeres ápolás.

Felejtsd el ezentúl a gyorsan felkenek egy rúzst, követve a szájformámat és már jó is. Ez 20 évesen lehet hogy jól tudott mutatni, de ezt el kell felejtened. Első lépés, hogy a rúzsodhoz illő szájceruzát is megvásárolod, és ezzel adsz egy keretet az ajkaidnak. Ezután szépen átsatírozod a ceruzával az egész felületét, mintha csak ezzel akarnád kifesteni. Végül teszed csak fel a rúzst.

Ne keseredj el, ha túl vékonynak találod a szádat. Megvannak erre is a megfelelő módszerek, csak természetes módon kell elkészíteni. A trükk abban áll, hogy szájceruzával magasítod kicsit a felső ajkad (vagy az alsót). Kérd itt is egy sminkes segítségét, aki a gyakorlatban is megtanít, hogyan vastagíthatod meg.

Fontos, hogy profi szakember segítsen, mert ő az, aki kívülről lát és ténylegesen csak előnyös mértékig javasolja (vagy ha ezt akár a túl erős szájráncok nem engedik, akkor nem javasolja) az ajkad formázását. Egy kis optikai csalás, amit senki nem fog észrevenni, de neked megfelelő önbizalmat ad.

TIPP: Ha nem akarsz mégsem rúzst használni, akkor javaslom az ajakdúsító szájfények használatát, ami enyhe vérbőséget okoz a szádon és ezáltal fiatalítja is.

4) PIROSÍTÓ

Ne hagyd ki, mert ez az, ami feldob, megbolondít vagy amit csak szeretnél. A pirosító rózsás pofit kölcsönöz és élettel telivé teszi az arcodat. Használhatod arcformázásra egy sötétebb vagy markánsabb szín esetén, ilyenkor tedd a pofacsontok vonalára. Kísérletezd ki, hogy neked milyen színben áll ez jól. Hogy mennyire kell az arcodat formálnod vele vagy hova kell feltenned, hogy előnyösen nézzél ki.

Nem mellékesen érdemes többféle színt is kipróbálni. Mert egy sötétebb árnyalattal tényleg az arcodnak adhatsz fiatalosabb vagy vékonyabb ívet, míg egy rózsásabb, barackosabb színvilággal pedig imitálhatod az arcpírt.

Sminkoktatás, smink workshop, smink képzésTIPP: Az arcformázás az egyik legizgalmasabb dolog amit meg tudsz tenni egy kis bronzosítóval vagy arcpirosítóval. Viszont ez már tényleg haladó technika, amit valóban személyre szabottan, csak neked szólóan, sminkmestertől érdemes megtanulni.

Sminkoktatás, smink workshop, smink képzés

5) NEM KELL MINDENT ERŐLTETNI

Sajnos vannak olyan dolgok, amiket már nem biztos hogy megengedhetsz magadnak. A füstös szemek, vagy a dús, vörösre festett száj már nem biztos hogy jól fog mutatni. Persze semmi sem kizárt, mert minden egyénfüggő. Vannak barátnőim, akik még 35 éves kor alatt elkezdtek megöregedni. Van kollégám, aki 55 évesen is gyermeki formájú arccal rendelkezik, és van ismerősöm, aki meg fittyet hány a korra, a gravitációra és fiatalokat megszégyenítő módon él, és semmit nem akar öregedni.

Ne azokra a dolgokra koncentrálj, amiktől búcsúznod kell, hanem egy profi sminkes, kozmetikus segítségével állítsátok össze azokat a technikákat és lehetőségeket, amik valóban jól állnak neked. Azokat pedig gyakorold be, és használd ezt a tudásodat akár minden nap. Sminkeld magad olyanná, amilyen lenni szeretnél. És fogadd a bókokat! 🙂

6) SMINK GYAKORLAT

A legjobb ha ez elméleti tudásod most gyakorlatba is átülteted. Kezd el sminkelni magad és haladj az alapoktól! Első lépésben tanuld meg biztosan feltenni az alapozót, majd következhet a szemed, az ajkaid és a pirosítás. Érdemes sminkoktató videókat nézni vagy egy profi sminkes segítségét kikérni.

SMINK OKTATÁS

Sminkszakértőnk egy kis létszámú, gyakorlat központú oktatást fog szeptemberben tartani, aminek a szervezése jelenleg is zajlik: bővebb infromációt itt kaphatsz>>>

KIS LÉTSZÁMÚ, GYAKORLAT KÖZPONTÚ SMINKOKTATÁS:

✓ 1 alkalom, kis létszám,
✓személyre szabott oktatás,
✓gyakorlat központú oktatás,
✓ajándék ecsetkészlettel,
✓ előtte-utána fotókkal és egy magazin minőségűre retusált fényképekkel,
✓jó hangulat, finom kávék-teák, friss péksütik.

Kiscsoportos Smink oktatás részleteit itt találod >>>

 

Send this to a friend